Elementaire Getaltheorie, najaar 2015

De cursus Elementaire Getaltheorie (WISB321) is een bachelor cursus wiskunde. Ze bestaat uit een hoor+werk college op maandagochtend (9:00-12:45) en woensdagochtend (9:00 - 12:45) van 7 september tot en met 28 oktober.
Op maandagen vindt het hoorcollege vindt plaats in Buys Ballot 083, en de werkcolleges in Minnaert 205, behalve op 12 okt (MIN027) en 26 okt (MIN202).
Op woensdagen vinden hoor- en werkcollege de eerste twee weken plaats in BBG001, daarna (waarschijnlijk) HGF 611 (Wiskundegebouw).

Vakbeschrijving

Getaltheorie is de wiskunde van de gehele getallen. Enkele van de oudste en bekendste problemen uit de wiskunde behoren tot de getaltheorie. Een daarvan, het vermoeden van Fermat, is in 1993 in de kranten verschenen omdat het na zo'n 350 jaar eindelijk was opgelost. In dit college zal dit vermoeden weliswaar ter sprake komen, maar niet helemaal opgelost worden. De benodigde wiskunde gaat uiterst diep. Dit kenmerkt tevens de getaltheorie. Eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke, vragen kunnen alleen opgelost worden met behulp van zeer geavanceerde wiskunde.In het college Elementaire Getaltheorie behandelen we de allereerste basisbegrippen en -technieken in de getaltheorie. Heel kort herhalen we begrippen uit de groepentheorie en gebruiken dit bij de studie van congruenties. Hiermee kunnen we al een verrassend aantal dingen doen, zoals toepassingen in de cryptografie. Daarna behandelen we een aantal geselecteerde onderwerpen waar we wat dieper op ingaan. Bijvoorbeeld diophantische vergelijkingen, priemgetallen, irrationaliteit en transcendentie van getallen.

Practische zaken

NB: Getaltheorie kan niet geleerd worden door alleen maar een tekst te lezen. De belangrijkste activiteit om het vak te leren is OEFENEN. Dit is de reden dat de opgaven een integraal deel vormen van de cursus. Voor de tentamens wordt je geacht de oplosmethoden van werkcollege-opgaven te beheersen. Het spreekt dus voor zich dat je ook bij de werkcolleges aanwezig bent.

Het college wordt gegeven uit het boek F.Beukers: Getaltheorie - Een inleiding, Epsilon Uitgaven 2015, VIJFDE DRUK (dus geen lagere druk), ISBN 987-90-5041-147-9.
Als achtergrond materiaal zou je de volgende boeken kunnen raadplegen

Tijdens de cursus wordt er drie tussentijdse toetsen afgenomen, op de woensdagochtenden

Ze tellen bij elkaar voor 25% in het eindcijfer mee. Er is 1 tentamen aan het eind van de cursus (op 4 november,9:00-12:00). Noodzakelijke voorwaarde voor een voldoende eindcijfer is dat voor dit tentamen tenminste een 5 wordt gehaald.

Weekschema