Geysir - Landmannalaugar - Kirkjubæjarklaustur

Ook Landmannalaugar, een fraai gekleurd gebied "behind the mountains" is per fiets bereikbaar, maar weet wel wat je op die tocht te wachten staat.

(0 km) Van Geysir via weg nr.30 naar

(29 km) Fluðir, een dorpje met postkantoor en een goedgesorteerde winkel: de laatste voor de komende week. Het is dus verstandig hier voldoende etenswaar in te slaan voor 1 week (één reisweek + week voor geval van pech of noodweer). De volgende winkel is pas weer in Kirkjubæjarklaustur of Vik. Na 13 km linksaf; weg nr.32 langs de rivier de þjórsá.

(74 km) Burfellsvirkjun is een elektriciteitscentrale. Men heeft hier in de omgeving een paar oude boerderijen gerestaureerd en er één naar Burfellsvirkjun verplaatst. Deze is te bezichtigen. Na een steile klim bereik je een hoger gelegen vlakte met rechts de vulkaan de Hekla. Na het oversteken van de þjórsá weg nr.32 vervolgen (het klinkt ongelofelijk, maar er bestaan mensen die kans zien deze weg voorbij te fietsen) naar

(115 km) Sigölduvirkjun. Bij de afslag naar Landmannalaugar staat een benzinepomp waar ze "pylser" (warme worst) en drankjes verkopen (geen etenswaar!). De weg F22 naar Landmannalaugar gaat door en over lavavelden, met soms vlijmscherpe stenen, en langs vreemd gekleurde bergen. (142 km) Bij Landmannalaugar is het het mooist kamperen vlakbij de warmwaterbronnen achter in de kloof. Om daar met droge voeten te komen moet je echter wel een paar halsbrekende toeren uithalen. Echt zwemmen kun je er niet (ca.40 cm diep), maar het water is wel heerlijk. Het is zeker de moeite waard om één of meer dagen te blijven voor het maken van een wandeling door de lavaformaties en langs de kleurrijke rheoliet-bergen. Het meest vermoeiende gedeelte van deze route is dat van Landmannalaugar naar Eldgjá, een afstand van ca.35 kilometer. Voordat je Eldgjá bereikt hebt moet je door neeuw en minstens 20 riviertjes met een temperatuur van ca.5 C. De breedte varieert van één tot honderd meter en de diepte van tien tot veertig centimeter. Sommige zijn snelstromend (voorzichtig oversteken!), andere staan bijna stil. Bij goed weer is dit een zware opgave; bij slecht weer onmogelijk?

(177 km) Vlak voor de Eldgjá kloof heb je een prachtig panorama over de Myrdalsjökull en het Lakagigarhraun. Aan het eind van de kloof stort de Ofærufoss (waterval) zich onder een door het water uitgeslepen natuurlijke brug. De diepste en laatste rivier die doorwaad moet worden is die vlak na de Eldgjá, waarna de weg dorloopt tot aan de

(215 km) ringweg. Van hieruit rechtsaf naar

(267 km) Vik of linksaf naar (244 km) Kirkjubæjarklaustur.