Routebeschrijving

In het boek "Along the road" schrijft Aldous Huxley:

For every traveller who has any taste of his own, the only useful guide-book will be the one which he himself has written. All others are an exasparation. They mark with asterisks the things he find dull, and pass over in silence those that he admires. They make him travel long miles to see a mound of rubbish; they go into ecstasies over mere antiquity. Their practical information is invariably out of date. In a word, they are intolerable.

Fietsroutebeschrijvingen vind ik ook intolerabel (vooral die van het kaliber "ra.bij wegw.123, vrw.voorz.kr."). Het is juist zo leuk om zèlf je route uit te stippelen. Dat ik mij nu toch aanmatig een route te beschrijven, komt doordat er in IJsland weinig keus is: je was waarschijnlijk toch al van plan de ringweg rond te fietsen. Het nut van deze routebeschrijving kan zijn dat je onaangename verrassingen worden bespaard, omdat de winkels soms 200 km uit elkaar liggen. Maar ook de leuke dingen worden verklapt. Als je dat niet wilt kun je dit boek misschien beter thuislaten. Af en toe heb ik het uitspreken van een waardeoordeel ("is zeer indrukwekkend") of het "mark with asterisks" natuurlijk niet kunnen laten. Oordeel zelf.

Beschreven is de tocht Reykjavik - Geysir - Vik - Höfn - Egilsstaðir - Akureyri, en verder zijtakjes naar Krisuvik, Husavik en Landmannalaugar. Niet beschreven gedeeltes zijn vast ook wel mooi, maar daar hebben we (nog) geen fiets-informatie over. Aanvullingen zijn welkom voor een volgende druk!

De kilometerverdeling is overgenomen van de kaart en de "Iceland road guide". De kilometerteller op je fiets kan dus een iets afwijkende stand aangeven. Sommige fietscomputers geven trouwens een onnauwkeurige afstandsaanduiding als je langzamer dan 10 km/u rijdt. Over de hele ringweg rijdt eens per dag een bus (behalve soms op zondag). Eén dagtraject is Reykjavik-Höfn; dan van Höfn naar Akureyri (met overstappen in Egilsstaðir), en tenslotte van Akureyri naar Reykjavik. Ook op sommige zijwegen rijden lijnbussen. Eén of twee fietsen kunnen altijd wel mee (vastgebonden op het reservewiel achterop de bus). Zijn het er meer dan is het verstandig vantevoren te informeren op het busstation, zodat men een imperiaal kan monteren. Je kan een abonnement kopen voor een heel rondje over de ringweg ("hringmidi"); kosten ongeveer driehonderd gulden. Maar je kunt natuurlijk ook losse kaartjes kopen voor deeltrajecten. Na drie uur vliegen begint de fietstocht. Het is hier twee uur vroeger dan in Nederland.