Antieke Sterrenkunde in de Praktijk

Van astrolabium tot zodiak


HOVO cursus Rotterdam
5 oktober t/m 23 november 2017

klik voor een grotere afbeelding   klik voor een grotere afbeelding   klik voor een grotere afbeelding
Geocentrische voorstelling van de kosmos in een handschrift van de Zubdat al-Tawarikh (“De Kwintessens der Geschiedenis”) door Seyyid Loqman Ashuri, in 1583 opgedragen aan de Ottomaanse sultan Murad III   Voorzijde van een Europese astrolabium omstreeks 1300 vervaardigd in Spanje (Museum for the History of Science, Oxford)   Kalenderblad uit een laat 15de-eeuws getijdenboek toegeschreven aan de Meester van de Hortulus Animae (München, Bayerischen Staatsbibliothek, Clm 28345)

Ook vóór de uitvinding van de sterrenkijker en de computer observeerden sterrenkundigen en astrologen de hemel en waren zij in staat om de meeste hemelverschijnselen te verklaren en met redelijke nauwkeurigheid te voorspellen.

In deze cursus gaan we in op de originele instrumenten en handschriften (dus niet zozeer de historische verhalen en tradities). Deze instrumenten en technieken getuigen van een aanzienlijke kennis van de wis- en sterrenkunde. Desondanks is het gebruik hiervan gemakkelijk te doorgronden en de bedoeling van de cursus is dan ook om deelnemers kennis te laten maken met enkele sterrenkundige instrumenten en technieken uit de oudheid en deze zelf leren toe te passen.

Ieder college bestaat uit een inleidend hoorcollege (eerste uur) gevolgd door een workshop (tweede uur), waarin u zelf aan de slag gaat met kopieën van handschriften of replica’s van enkele iconische instrumenten.

Voor deze cursus is geen wis- of sterrenkundige voorkennis vereist (dus ook cursisten met een ‘alfa’ achtergrond zijn van harte welkom). Voor cursisten die zich meer in de wis- en sterrenkundige achtergrond van de behandelde onderwerpen willen verdiepen zal via deze website aanvullend materiaal beschikbaar gesteld worden.

NB: Deze cursus is alleen toegankelijk voor cursisten die zich hiervoor via HOVO Rotterdam hebben ingeschreven


De cursus bestaat uit de volgende onderdelen

    behandelde onderwerpen   dag   reader   PowerPoint   worksheets
 
1   De hemel verbeeld (sterrenbeelden, kaarten en globes)     5 oktober   reader   powerpoint   worksheet
2   De kalender (eeuwigdurende kalender, berekening paasdatum)   26 oktober   reader   powerpoint   worksheet
3   Sterrenkunde in de islam (bepaling gebedsrichting naar Mekka)     2 november   reader   powerpoint   worksheet
4   Islamitische kosmologische voorstellingen en hun interpretatie     9 november   reader   powerpoint   worksheet
5   Het astrolabium: de ‘tablet’ van de antieke astronoom en astroloog   16 november   reader   powerpoint   worksheet
6   De tijd gemeten met zon en ster (zonnewijzers, etc.)   23 november   reader   powerpoint   worksheet

College uren

van 10:00 tot 12:30 in het Van der Goot Building, zaal M2-06 (Campus Woudenstein, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam)


Aanbevolen literatuur

Enkele nuttige websites


Naar mijn homepage