‘Sterrenverhalen’

De mythologie van de sterrenbeelden


HOVO cursus Senioren Academie Groningen
22 mei t/m 12 juni 2013

   
Mesopotamische kudurru (‘grenssteen’) met voorstellingen van de Zon, de Maan, Venus en Scorpius (‘Schorpioen’)   Sagittarius (‘Boogschutter’) in de Leidse Aratea, een Karolingisch handschrift waarin de klassieke sterrenbeelden in beeld en tekst worden beschreven   Draco (‘Draak’) in een laat-middeleeuws Latijnse bewerking van de sterrenaltas van de Perzische wis- en sterrenkundige al-Sūfī

In moderne sterrenatlassen wordt de sterrenhemel in 88 sterrenbeelden opgedeeld. Sommige van deze sterrenbeelden werden al meer dan drieduizend jaar geleden op kleitabletten in het Nabije Oosten beschreven.

Via de Grieken en de Romeinen (die hun eigen figuren toevoegden en mythologische verhalen aan deze beelden koppelden) vormden deze sterrenbeelden het onveranderlijke achtergrond waarop vele generaties van sterrenkundigen nauwlettend de bewegingen van de zon, de maan en de planeten volgden.

De verhalen van de sterrenbeelden inspireerden ook menig beeldend kunstenaar of schrijver tot werken waarin ze werden uitgebeeld of bezongen. Deze cursus geeft een inleiding tot deze wonderlijke wereld van kunst, mythologie en wetenschap.

NB: Deze cursus is alleen toegankelijk voor cursisten die zich hiervoor via Senioren Academie Groningen hebben ingeschreven


De cursus bestaat uit de volgende onderdelen

    behandelde onderwerpen   dag   reader   PowerPoint
sheets
 
1   De sterrenbeelden van het Oude Nabije Oosten   22 mei   text1   hovo_ster_1
2   De sterrenverhalen van de Grieken en de Romeinen   29 mei   text1, text2   hovo_ster_2
3   Sterrenverhalen uit het Midden Oosten     5 juni   text1, text2   hovo_ster_3
4   De moderne sterrenverhalen en hun verhalen   12 juni   text1, text2    

De college uren zijn:

van 13:15 tot 15:00 in zaal 0012 van het gebouw Kunstgeschiedenis
Kunstgeschiedenis, Oude Boteringestraat 34, Groningen


Aanbevolen literatuur

Enkele nuttige websites


Naar mijn homepage