De Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië

De islamitische kalender van Saoedi-Arabië is gebaseerd op sterrenkundige berekeningen waarbij elke maand aanvangt zodra de twee volgende voorwaarden zijn voldaan:

In Saoedi-Arabië wordt het begin van de maanden Ramaḍān, Shawwāl en Dhū ’l-Ḥijja echter naar traditioneel gebruik vastgesteld door de feitelijke waarneming van de maansikkel. Ten gevolg hiervan komt het vaak voor dat het begin van een van deze maanden met een dag wordt vervroegd of uitgesteld.

Een eventuele bijstelling wordt op het begin van de maand door het Hoge Gerechtshof van Saoedi-Arabië (Majlis al-Qadā’ al-A‘lā) aangekondigd waarna deze door islamitische nieuwsmedia verder wordt verspreidt (zie bijvoorbeeld Fatwa-Online).

Op deze website worden alle data volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië gegeven zoals deze volgens de bovengenoemde definities zijn berekend. Eventuele bijstellingen tijdens de maanden Ramaḍān, Shawwāl en Dhū ’l-Ḥijja worden op deze website niet aangegeven, zie hiervoor de weblinks die elders op deze webpagina worden genoemd. Meer informatie over de berekening en de bijstelling van de Umm al-Qura kalender in Saoedi-Arabië is ook te vinden op de Engelstalige website The Umm al-Qura Calendar of Saudi Arabia.