Welkom bij marco@work, waar ik mijn promotieonderzoek documenteer in het kader van het Determinants of Dialectal Variation project.
Welcome to marco@work, where I document my Ph.D research in the context of the Determinants of Dialectal Variation project.

 Onderdelen
· Startpagina
· Afbeeldingen
· Archief
· Downloads
· Lidmaatschap
· Links
· Onderwerpen
· Statistieken

 Speerpunten
· Meertens pagina
· Video
· Powerpoint
· Paper
· Status
· Literatuurlijst
· Project portaal
· Recentelijk
· Taalhulpjes
· /

 Babylon

 Prijsuitreiking


 marco@work

© 2003-2007
Marco Rene Spruit

Verblijf in Trieste
Geplaatst op Dinsdag 20 juni @ 13:01:24 GMT+1

Algemeen Van 10 april tot 11 juni 2006 ben ik in verband met mijn promotieonderzoek te gast geweest aan de Universiteit van Trieste bij de syntacticus Guiseppe Longobardi en zijn onderzoeksgroep die verder onder meer uit Christina Guardiano, Chiara Gianollo en Gabriele Rigon bestaat. (Zie de Afbeeldingen sectie voor een uitgebreid beeldverhaal.) Als reden voor dit bezoek citeer ik voor mijn gemak het volgende fragment uit mijn subsidieaanvraag voor deze reis:

"[..] De kern van mijn promotieonderzoek bestaat uit het meten van variatie in zinsbouw in Nederlandse dialecten. Dit is het eerste wetenschappelijke onderzoek waarin dialectometrische methoden toegepast worden op puur syntactische data.

[..] Er bestaat slechts één soortgelijk onderzoeksproject waarin getracht wordt om met behulp van een meetinstrument numerieke waarden toe te kennen aan taalkundige verschillen op syntactisch niveau. In dit werk van de Italiaanse onderzoekers Gianollo, Guardiano & Longobardi streeft men ernaar via een studie van de parameters in syntactische variatie te komen tot een reconstructie van de historische relaties tussen talen. In dit samenwerkingsverband concentreert prof. Longobardi van de Universita’ di Trieste zich met name op de methodologie en implementatie van het syntactische meetinstrument dat aan hun onderzoek ten grondslag ligt.

De verschillen tussen het werk van Longobardi en mijn promotieonderzoek komen voornamelijk voort uit het verschillende perspectief en toepassingsdomein van waaruit het onderzoek naar een syntactisch meetinstrument benaderd wordt: Longobardi meet taalafstanden op syntactisch niveau vanuit een fylogenetisch-taxonomisch perspectief om verschillen op macro-niveau tussen taalvariëteiten in de tijd te meten. Mijn onderzoek vindt plaats vanuit een dialectometrisch perspectief om verschillen op micro-niveau tussen taalvariëteiten in de ruimte te meten.

Bovenal zijn er echter overeenkomsten. Beide onderzoeken streven namelijk naar een accurate numerieke representatie van verschillen tussen syntactische variabelen, rekening houdend met onder meer parametrische afhankelijkheden, de mate van belang tussen de parameters en de representativiteit van de beschikbare gegevens ten opzichte van de taalkundige werkelijkheid.

Ik verwacht daarom ik via een verblijf van twee maanden bij Longobardi in Trieste, dankzij zijn unieke kennis en ervaring op het gebied van parametrische relaties op syntactisch niveau en de incorporatie ervan in het opstellen van een meetinstrument, substantiële vooruitgang zal kunnen boeken in de ontwikkeling van een nauwkeurig syntactisch meetinstrument voor dialectometrische toepassingen in het kader van mijn promotieonderzoek."


 
 Gerelateerde links
· Meer over Algemeen
· Nieuws door Marco


Meest gelezen verhaal om Algemeen:
Downtime


 Score Artikel
Gemiddelde score: 0
Stemmen: 0

Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Uitstekend
Zeer Goed
Goed
Gewoon
Slecht


 Opties

 Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina

 Stuur dit verhaal naar een kennis Stuur dit verhaal naar een kennis