Welkom bij marco@work, waar ik mijn promotieonderzoek documenteer in het kader van het Determinants of Dialectal Variation project.
Welcome to marco@work, where I document my Ph.D research in the context of the Determinants of Dialectal Variation project.

 Onderdelen
· Startpagina
· Afbeeldingen
· Archief
· Downloads
· Lidmaatschap
· Links
· Onderwerpen
· Statistieken

 Speerpunten
· Meertens pagina
· Video
· Powerpoint
· Paper
· Status
· Literatuurlijst
· Project portaal
· Recentelijk
· Taalhulpjes
· /

 Babylon

 Prijsuitreiking


 marco@work

© 2003-2007
Marco Rene Spruit

marco@work: Algemeen

Zoek op dit onderwerp:   
[ Ga naar startpagina | Kies een nieuw onderwerp ]

Algemeen Meer media aandacht voor mijn onderzoek

In deze, naar alle waarschijnlijkheid, laatste ingang in mijn promotieweblog wil ik graag wijzen naar het interview in de rubriek doctor dat verschenen is in het UvA-weekblad Folia, jaargang 61, nummer 27, d.d. 11 april 2008. Tot slot zag ik bij toeval in editie 776 van de driewekelijkse nieuwsbrief Taalpost een verwijzing naar het Kennislink artikel Dialecten verschillen niet alleen van elkaar door hun woordenschat over mijn promotieonderzoek... Bon!
Algemeen Lectoribus salutem!

Latijn Engels Nederlands
Algemeen Weet wat je meet en waarom

Op pagina 2 van het kwartaalblad e-data en research staat een verslag van het symposium Kwantitatieve benaderingen in het taal- en letterkundige onderzoek en elders in de geesteswetenschappen getiteld Weet wat je meet en waarom. Hier heb ik het paper Geografie en inwoneraantallen als verklarende factoren voor variatie in het Nederlandse dialectgebied van Wilbert Heeringa, John Nerbonne, Renée van Bezooijen, en mezelf gepresenteerd. Zie hier voor meer info.

(Meer lezen... | 3396 bytes meer |Algemeen Met het einde in zicht

Met het einde van mijn promotieonderzoek in zicht, ben ik afgelopen week niet alleen naar de eerste bijeenkomst van de cursus Succesvol solliciteren van de KNAW geweest, maar heb ik tevens de Intermediair PhD Career Event bezocht! Om met de laatste gebeurtenis te beginnen, ik ben bij 3 workshops geweest:

  • How to prepare for an assessment (van een onwerkelijk laag niveau, met als boodschap 'Assessments worden afgenomen door onwetende idioten')
  • McKinsey consultancy (lekker gladde 'live fast die young' atmosfeer!)
  • How to dress for a job interview (luchtige discussie over oorringen en oogkleuren en meer...)
Bij de cursus Succesvol solliciteren hoort onder meer een syllabus met allerhande practische tips. De dag bestond grotendeels uit...
(Meer lezen... | 1351 bytes meer |Algemeen Verzoek tot toelating

Als eerste stap in de promotieprocedure moet je als promovendus een Verzoek tot toelating tot de voorbereiding van de promotie aan de Universiteit van Amsterdam indienen. Dit formulier blijkt echter uit twee, in elkaar verstrengelde exemplaren te bestaan: een Nederlandstalige en een Engelstalige. Bovendien verwacht het formulier dat de volledige namen van mijn twee promotores op een stippellijntje van 15 millimeter lang op leesbare wijze in te vullen zijn. Ik heb daarom een leesbaardere en werkbaardere variant bij elkaar geknipt en geplakt, die hier is te hergebruiken voor andere UvA promovendi.
Algemeen LOT winter -en zomerscholen 2004-2006

Van 2004 tot nu heb ik cursussen op de volgende LOT zomer -en winterscholen gevolgd:

Overigens zijn hier ook de bijbehorende certificaten te zien...Algemeen EMLAR III

Op 7 en 8 november 2006 ben ik naar de volgende workshops geweest op Experimental Methods in Language Acquisition Research (EMLAR) III:

  • SPSS door Hugo Quené
  • Statistics with R - Hugo Quené
  • Advanced statistics - Huub van den Bergh
    (mbv MLwiN)
(Meer lezen... | 442 bytes meer |Algemeen Colleges Inleiding Taalvariatie - syntactische variatie, geografie, dialectometrie

Ik heb een hoorcollege en een werkcollege gegeven in de reeks Inleiding Taalvariatie voor elf Bachelor studenten van de VU en UVA over syntactische variatie, geografie en dialectometrie.

Het hoorcollege heb ik gegeven aan de hand van een kleurige handout. Het behandelt in het kort de geschiedenis van de dialectgeografie en legt de basisprincipes uit van kwantitatief taalkundig onderzoek op syntactisch variatiegebied. De studenten hadden overigens van te voren als literatuur Van randstad tot landrand van Daan en Blok uit 1969 gelezen en mijn Meertens Respons artikel. Als tussendoortje heb ik overigens kant 1 van de Daan en Blok grammofoonplaat Streektaal en regionaal Nederlands in zes variaties laten horen...

In het werkcollege heb ik de huiswerkopdrachten uitgebreid besproken. Na afloop heb ik alle antwoorden samengevoegd en deze aan de studenten meegegeven. Het te lezen artikel voor dit werkcollege hoefde ik hierna niet meer te bespreken. Het laatste gedeelte van de tijd heb ik gebruikt om een spel te spelen. De winnaars gaan het gewonnen geld inzetten om de ontwikkeling van streektaal ten opzichte van de standaardtaal in vier Nederlandstalige gebieden te onderzoeken!
Algemeen Cursus Didactiek voor Promovendi met Onderwijstaken

De afgelopen weken heb ik de cursus Didactiek voor Promovendi met Onderwijstaken gevolgd. Deze drie dagen vol presentaties, rollenspellen en discussies bleken daadwerkelijk nuttig als voorbereiding op de Inleiding Taalvariatie colleges die ik volgende week zal gaan geven.

(Meer lezen... | 457 bytes meer |Algemeen UvA home page

Na drie jaar als externe promovendus aan de UvA is het me dan toch gelukt om een UvANetID in de wacht te slepen... Niet alleen heb ik nu toegang tot mijn UvA email account en de Universiteitsbibliotheek, maar tevens zit ik nu in het UvA medewerkers home page systeem! Ik hoor er bij.

Noot: Helaas, helaas... ik blijk, tegen mijn verwachting in, geen gebruik te mogen maken van SurfSpot om goedkope software aan te schaffen... Ik hoor er dus toch niet helemaal bij.