Welkom bij marco@work, waar ik mijn promotieonderzoek documenteer in het kader van het Determinants of Dialectal Variation project.
Welcome to marco@work, where I document my Ph.D research in the context of the Determinants of Dialectal Variation project.

 Onderdelen
· Startpagina
· Afbeeldingen
· Archief
· Downloads
· Lidmaatschap
· Links
· Onderwerpen
· Statistieken

 Speerpunten
· Meertens pagina
· Video
· Powerpoint
· Paper
· Status
· Literatuurlijst
· Project portaal
· Recentelijk
· Taalhulpjes
· /

 Babylon

 Prijsuitreiking


 marco@work

© 2003-2007
Marco Rene Spruit

Artikel over mijn onderzoek in de Volkskrant
Geplaatst op Zaterdag 22 maart @ 16:42:34 GMT+1

Onderzoek Op zaterdag 22 maart 2008 stond het volgende artikel over mijn promotieonderzoek in de Volkskrant in de Kennis katern: Promovendus ontwikkelt systeem om grammaticale verschillen in verband te brengen met geografische afstanden. Helaas heeft de redacteur de begeleidende one-liner verkeerd ge-copy-paste.
Minder verrassend maar ook leuk is de aankondiging van mijn verdediging in de UvA agenda: 'Lineaal' meet mate van overeenkomst verschillende dialecten (de spelfout is niet van mij), gebaseerd op mijn aangeleverde tekst. De aankondigingstekst is hier na te lezen:

"Marco Spruit bestudeerde de taalkundige verschillen op zinsbouwniveau in 267 dialecten in Nederland en België. Dergelijke taalverschillen omvatten onder meer de verschillende volgordes en functies van de woorden in een zin, waarbij de zinsvarianten dezelfde betekenis uitdrukken.
De volgende vier zinnen illustreren de taalvariatie in Nederlandse dialecten in het gebruik van het voegwoord als aankondiging van een bijzin: ‘Het lijkt wel OF er iemand in de tuin staat', ‘Het lijkt wel DAT er iemand in de tuin staat', ‘Het lijkt wel OF DAT er iemand in de tuin staat' en ‘Het lijkt wel OF er STAAT iemand in de tuin'.
Spruit bestudeerde de onderlinge relaties tussen de honderden zinsvarianten met behulp van een ‘taalkundige liniaal': een computationeel instrument dat verschillen in zinsbouw vertaalt naar numerieke waarden, waarmee de mate van overeenkomst tussen willekeurige combinaties van zinsvarianten ontdekt kan worden. Spruit toont aan dat er een relatie bestaat tussen verschillen in zinsbouw en geografische afstand. Ook laat hij zien dat er een mate van structurele of typologische verwantschap bestaat tussen de taalkundige niveaus van zinsbouw, uitspraak en woordkeus. Deze perspectieven bieden nieuwe inzichten en methoden om het menselijke taalsysteem beter te begrijpen en reeds bestaande taaltheoretische inzichten te valideren."

 
 Gerelateerde links
· Meer over Onderzoek
· Nieuws door Marco


Meest gelezen verhaal om Onderzoek:
Promotieplan met uitleg


 Score Artikel
Gemiddelde score: 0
Stemmen: 0

Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Uitstekend
Zeer Goed
Goed
Gewoon
Slecht


 Opties

 Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina

 Stuur dit verhaal naar een kennis Stuur dit verhaal naar een kennis