Welkom bij marco@work, waar ik mijn promotieonderzoek documenteer in het kader van het Determinants of Dialectal Variation project.
Welcome to marco@work, where I document my Ph.D research in the context of the Determinants of Dialectal Variation project.

 Onderdelen
· Startpagina
· Afbeeldingen
· Archief
· Downloads
· Lidmaatschap
· Links
· Onderwerpen
· Statistieken

 Speerpunten
· Meertens pagina
· Video
· Powerpoint
· Paper
· Status
· Literatuurlijst
· Project portaal
· Recentelijk
· Taalhulpjes
· /

 Babylon

 Prijsuitreiking


 marco@work

© 2003-2007
Marco Rene Spruit

LOT winterschool 2006
Geplaatst op Woensdag 25 januari @ 14:02:54 GMT+1

Algemeen Ook deze keer ben ik naar de twee-jaarlijkse LOT school geweest, ditmaal om cursussen van William Labov en Ans van Kemenade bij te wonen.

William Labov bleek de cursus Sound change in progress bijzonder goed te hebben voorbereid, en walste dan ook in hoog tempo door ontelbare cases om de verschillende chain shifts te illustreren. Zo werd de Northern Cities Shift als voorbeeld gebruikt om het belang aan te tonen van het scheiden van de fonologische ruimte in perifere en niet-perifere sporen waarlangs de klinkers in de articulatieruimte kunnen bewegen. Ook de Southern Shift kwam aan bod; de English Great Vowel shift en vele andere voorbeelden werden even genoemd. Wat visualisatietechnieken betreft, hanteerde Labov veelal MDS plots, regressie analyses en bovenal F1/F2-formant klinkerdistributies.

Tenslotte kwamen de concepten triggering events, driving forces & rising levels, transmission (als resultaat van het proces van incrementatie) & diffusion (gemodelleerd in het cascade model of het gravity model) uitgebreid aan bod. Een bruikbare referentie is voor mij, last-but-not-least, Gillian Sankoff's Age: Apparent Time and Real Time. Elsevier Encyclopedia of Language and Linguistics...

Ans van Kemenade vertelde in de cursus Historical syntax: grammar and variation over de relatie tussen inflectie en syntaxis, interne (L1 acquisitie) taalverandering versus taalcontact en L2 acquisitie met betrekking tot morfosyntactische taalverandering. De centrale case, de ontwikkeling van de V2 parameter in de West-Germaanse talen, met als startpunt de vrijwel geen V2-hebbende Gotische bijbelvertaling, werd onder meer geanalyseerd vanuit een discourse perspectief. Zo zou V2 geintroduceerd zijn om in dialogen te kunnen differentieren tussen hoofd- en bijzinnen. Dit idee werd onder meer via generatieve boomstructuren geillustreerd.

Verder ook opvallend veel referenties naar het werk van Lightfoot vanwege onder meer zijn idee van cue-based learning. Helaas bleek Ans van Kemenade op de grote finale-dag, waarin de puzzelstukjes op hun plek zouden moeten vallen, ziek te zijn...


 
 Gerelateerde links
· Meer over Algemeen
· Nieuws door Marco


Meest gelezen verhaal om Algemeen:
Downtime


 Score Artikel
Gemiddelde score: 0
Stemmen: 0

Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Uitstekend
Zeer Goed
Goed
Gewoon
Slecht


 Opties

 Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina

 Stuur dit verhaal naar een kennis Stuur dit verhaal naar een kennis